Vanaf september zijn er diverse collegereeksen voor mensen vanaf 55 jaar over het heelal, literatuur, dichten en kunstgeschiedenis in Theater de Bres. De colleges worden verzorgd door Het Generatiehuis Leeuwarden. Geen bingo dus maar een reeks interessante ‘hoorcolleges’ waarin u wordt uitgedaagd mee te denken.

In september trapt Krzysztof Dobrowolski-Onclin af met een collegereeks over schilder Jan van Eyck bekend van Het Lam Gods. Hij neemt u mee in de wereld van Van Eyck over onder andere zijn techniek die hij hanteert met olieverf. En nee, hij was niet de uitvinder van olieverf, dat hoor je namelijk heel vaak. Hij perfectioneerde de techniek wel. U ziet het hele schilderproces vanaf de plank tot het vernis.

In oktober is er een collegereeks over ‘Het Heelal’ waarin met name Mars een centrale rol speelt en in november zal City of Literature een reeks lezingen houden over ‘Verhalen en Dichten’. Het jaar wordt afgesloten met een lezing over de ‘Literatuur na de Bevrijding’ door Liesje Schreuder. Kortom een gevarieerd aanbod.

Het Generatiehuis is opgericht door Marlien Seinstra en Alet Klarenbeek en heeft als doel mensen met elkaar te verbinden en ontmoetingen te creëren door middel van culturele activiteiten. De colleges zijn daar onderdeel van.

Elke collegereeks (vier in totaal) wordt afgesloten met een praktisch college dat gegeven wordt door een ‘jonge’ kunstenaar die aangesloten is bij Het Generatiehuis. De kosten voor een reeks, vier avonden, zijn maar 20 euro per persoon. In verband met de regels omtrent COVID-19 mogen er maximaal 30 personen deelnemen aan een college. Opgave is verplicht en kan via www.generatiehuis.nl.