We binne los! Verhalenavond 2021 komt eraan!

Op 26 november 2021 is er weer een Verhalenavond! Het thema van dit jaar is ‘Taal fan myn hert’, een breed thema waar een scala aan verhalen over te vertellen is en dat is precies wat de organisatie van Verhalenavond beoogt. Honderden vertellers in heel Fryslân op bijzondere locaties. Ontmoeten, dat is waar we naar verlangen en dat is waar Verhalenavond in uitblinkt.

De eerste fanatieke vertellers hebben zich al aangemeld via de site. Zo zijn er verhalen te horen in Wetsens, Dokkum, op Ameland, Niawier en in Easterlittens. Een verhaal over ‘De taal van Camino de Santiago, de leafde foar de natoer en ook een verhaal in het Brabants. De laatste is een verteller van de vertelgroep Ameland Vertel!, dit is een groep die met meerdere vertellers deelnemen aan Verhalenavond.

‘Steeds vaker krijgen we aanmeldingen van vertel-groepen die soms zelfs ontstaan zijn vanuit eerdere edities van Verhalenavond. Maar ook van dorpen die meedoen met een route door het dorp met verschillende vertellers op diverse plaatsen. Naast het feit dat het geweldig is dat dit soort initiatieven ontstaan is het ook voor het publiek erg leuk om een dorp op een nieuwe manier te leren kennen. Je gaat met hele andere ogen kijken naar een dorp en ook krijg je op een nieuwe manier contact met dorpsbewoners. Verhalenavond is dan ook zoveel meer dan alleen het vertellen van een verhaal of er naar luisteren’ aldus een trotse Janneke de Haan die artistiek leider is van het project.

In de aanloop naar Verhalenavond worden, verspreid door Fryslân, een vijftal inspiratiesessies voor vertellers georganiseerd waarop vertellers aan hun verhaal kunnen werken en tips krijgen van Jos Thie over hoe je een verhaal vertelt.

Pier21 produceert, in samenwerking met Solidair Friesland en Kleurrijk Fryslân, de nieuwe editie van Verhalenavond op 26 november 2021. ‘We zijn ontzettend blij met deze samenwerking temeer in het kader van het thema van dit jaar. We hopen dat er deze editie extra veel andere talen te horen zullen zijn tijdens Verhalenavond. Dus naast Nederlands, Fries, Bildts misschien ook wel Afghaans, Turks en Chinees, om maar een paar voorbeelden te noemen’ zo zegt David Lelieveld Creatief producent van Pier21.

Vertellers kunnen zich aanmelden via verhalenavond.nl waar de verhalen terug te vinden zijn op een kaart. Zo kunnen bezoekers die op 26 november naar Verhalenavond toe willen makkelijk een route uitstippelen.